Sunt interesat să cumpăr artă, dar nu știu aproape nimic despre acest domeniu
,, Aceasta este o conversație cu Alan Bamberger, consultant și specialist în piața de artă din SUA. Deși anumite întrebări reflectă mai puțin specificul pieței de artă din Republica Moldova, acest articol oferă o perspectivă amplă asupra procesului de achiziție a operelor de artă, un domeniu pe care sperăm să îl vedem în continuă dezvoltare în viitorul apropiat în țara noastră.”
Ca și consultant și vânzător de artă, una dintre responsabilitățile mele este să lucrez cu colecționari și cumpărători începători pentru a-i ajuta să înțeleagă cum funcționează industria artei și cum să găsească și să achiziționeze lucrările care le plac cel mai mult. Pe parcurs, voi discuta subiecte precum alegerea operei potrivite, documentarea despre artiști, compararea prețurilor, negocierea achizițiilor și diferențele dintre cumpărăturile din galerii și cele online. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente întrebări, alături de răspunsurile corespunzătoare.
Î: Sunt interesat să cumpăr artă, dar nu știu aproape nimic despre acest domeniu. De unde să încep?
R: Cel mai important sfat este să nu vă grăbiți pentru moment. În schimb, expuneți-vă la cât mai multă artă posibilă, fără a face achiziții. La început, nu aveți încă o idee clară despre gusturile și preferințele voastre, nu știți ce întrebări să puneți și nu sunteți familiarizați cu modul în care trebuie evaluate informațiile furnizate de vânzători. Ascultați ce au de spus, dar menționați că sunteți la început de drum și nu sunteți încă pregătiți să cumpărați. Astfel, evitați situațiile inconfortabile în care cineva v-ar putea presa să achiziționați o lucrare despre care știți foarte puțin.
Nu vă limitați doar la arta cu care sunteți deja familiarizați sau la ceea ce alții vă sugerează să explorați. Fiți deschiși și vizitați studiouri de artiști, galerii, platforme online și orice alte locuri unde arta este expusă. Piața de artă este extrem de vastă, oferind oportunități incredibile de colecționare.
Pe parcurs, puneți întrebări despre lucrările care vă atrag. Învățați cât mai mult posibil și familiarizați-vă cu modul în care oamenii vorbesc despre artă. Această abordare vă va oferi o educație solidă și, în cele din urmă, vă va ajuta să identificați artiștii și operele care vă plac cel mai mult.
Î: După ce îmi clarific preferințele, cum pot găsi arta care mă interesează?
R: Procesul de descoperire a artei preferate este unul continuu. Cu cât vedeți mai multe lucrări, cu atât vă puteți rafina mai bine căutările în funcție de artiști, tematici și alte detalii. Citiți despre artă, urmăriți descrierile oferite de platformele online, galerii și artiști și fiți atenți la cuvintele utilizate frecvent pentru a descrie operele care vă plac cel mai mult. Acest lucru vă va ajuta să efectuați căutări mai eficiente și să găsiți mai rapid ceea ce vă interesează.
În timp, identificați galeriile, site-urile web și platformele de social media care se specializează în tipul de artă care vă atrage. Urmărindu-le constant, veți fi la curent cu noile apariții și veți putea explora o selecție vastă de lucrări relevante.
Î: Ar trebui să achiziționez artă pentru satisfacție personală sau ca investiție?
R: Arta oferă numeroase beneficii: îmbogățește și înfrumusețează spațiul, stimulează gândirea, deschide noi perspective, educă, extinde orizonturile și, pur și simplu, oferă încântare. În loc să o priviți strict ca pe o investiție financiară, concentrați-vă asupra valorii ei imateriale.
Sigur, aspectul financiar contează – este esențial să vă asigurați că prețul cerut de un vânzător este rezonabil și în concordanță cu prețurile altor lucrări similare ale aceluiași artist. În loc să vă îngrijorați dacă valoarea unei lucrări va crește în timp, este mai important să determinați dacă prețul pe care îl plătiți acum este corect. Nimeni nu poate prezice viitorul pieței de artă, dar puteți evalua corectitudinea unei tranzacții în prezent, bazându-vă pe informațiile disponibile.
Î: Cum decid cât să cheltuiesc pe artă?
R: Alocați doar fonduri discreționare, nu bani destinați nevoilor esențiale. Nu începeți prin a cumpăra lucrări extrem de scumpe; începeți cu piese mai accesibile și, pe măsură ce deveniți mai experimentați și mai siguri pe alegerile voastre, puteți crește treptat bugetul.
Pe măsură ce înțelegeți mai bine piața și artiștii pe care îi colecționați, vă puteți orienta către lucrări mai valoroase, reprezentative pentru artiștii respectivi. Dacă o lucrare de referință a unui artist este prea scumpă, o variantă mai bună ar fi să începeți cu artiști emergenți ale căror lucrări de top sunt mai accesibile.
Î: Merită să merg la târguri de artă?
R: Absolut. Cele mai bune târguri regionale, naționale și internaționale expun o gamă variată de lucrări de artă, provenind din galerii diferite și realizate de artiști diverși. La târgurile de calitate, poți obține o imagine de ansamblu asupra tipurilor de artă și sectoarelor pieței de artă pe care acestea le acoperă. Nu doar că ai ocazia să vezi numeroase lucrări de aproape, dar poți purta conversații cu o varietate impresionantă de vânzători care reprezintă artiști din diverse specializări și regiuni geografice. Oportunitățile de învățare pe care le oferă aceste târguri fac ca experiența să merite din plin.
Î: Este sigur să cumpăr artă online?
R: Cu siguranță. Tot mai mulți oameni cumpără artă online, iar siguranța cumpărăturilor pe internet crește constant, cu condiția să cumperi de la surse reputabile și consacrate. Pe măsură ce câștigi experiență și te familiarizezi cu piața, poți deveni mai aventuros și să explorezi o gamă mai largă de vânzători și site-uri, dar ia-o încet și asigură-te că știi cu cine ai de-a face înainte de a face o achiziție. Urmărește galeriile, artiștii și platformele de artă preferate pe social media și prin site-urile lor, abonează-te la newsletterele lor, fii la curent cu ofertele acestora și, cel mai important, dacă ai întrebări, întreabă.
Mulți dintre cei care cumpără artă online știu deja ce caută, dar mulți alții sunt mereu în căutare de lucrări noi, neobișnuite sau promițătoare, realizate de artiști despre care nu au mai auzit. Până când devii sigur pe tine și cunoștințele tale, evită să cauți chilipiruri pe site-uri unde oricine poate vinde orice tip de artă, fără verificări, sau pe platforme unde persoane private își vând propriile lucrări fără nicio garanție. Astfel de achiziții pot fi extrem de riscante pentru începători.
Î: Cum rămâne cu achiziționarea direct de la artiști?
R: În general, sfătui cumpărătorii să își înceapă căutările în spații online sau fizice. De ce? Pentru că aceștia lucrează cu mai mulți artiști și sunt capabili să ofere o perspectivă mai largă asupra pieței de artă și a procesului de colecționare decât artiștii individuali, care se concentrează în principal pe propriile lucrări. De asemenea, este recomandat să vizitezi expoziții colective sau platforme unde mai mulți artiști expun lucrări cu teme similare într-un singur loc.
Cu toate acestea, mulți colecționari preferă să cumpere direct de la artiști pentru experiență, interacțiunea socială, posibilitatea de a discuta direct cu minți creative și alte motive personale.
Dacă acesta este și cazul tău, așteaptă până când ai mai multă încredere în tipurile de artă pe care vrei să le colecționezi, ai mai multă experiență în evaluarea lucrărilor și înțelegi mai bine cum funcționează piața. De asemenea, este important să îți dezvolți abilități de a determina dacă un preț cerut este corect și rezonabil. Doar atunci vei fi pregătit să începi să te adresezi direct artiștilor pentru achiziții.
Î: Cum pot face diferența între artă bună și artă proastă? Există modalități de a recunoaște lucrările de calitate?
R: Îți poți dezvolta abilitatea de a evalua calitatea în artă educându-te despre artiștii pe care vrei să îi colecționezi, citind despre artă și discutând cu dealeri, galerii sau profesioniști care cumpără, vând, colecționează sau sunt specializați în acest domeniu. Profită de fiecare ocazie pentru a vorbi cu persoane care au experiență în analizarea și evaluarea artei care îți place cel mai mult. Ori de câte ori ai șansa să critici lucrări de artă alături de un expert, profită de acest lucru. A învăța să privești și să analizezi arta prin ochii unui specialist este o experiență de neprețuit. Pune multe întrebări și roagă-i să îți explice diferențele dintre „bun”, „mai bun” și „cel mai bun”. Cu cât ai mai multe conversații cu persoane avizate, cu atât vei deveni mai priceput.
Î: Dacă îmi place un anumit artist, cum decid ce operă de artă să cumpăr?
R: Presupunând că îți permiți, este recomandat să achiziționezi lucrări din partea superioară a producției unui artist, în loc să optezi pentru lucrări medii sau mai accesibile ca preț. Dacă îți permiți doar lucrări mediocre ale unui artist faimos, poate ar fi mai bine să alegi un artist mai puțin cunoscut, dar totuși apreciat, de la care poți cumpăra o lucrare de vârf. Cele mai bune lucrări vor fi întotdeauna cele mai căutate și cele mai valoroase pentru colecționarii acelui artist, indiferent de nivelul la care cumperi. De asemenea, acestea sunt și cel mai ușor de revândut, dacă vei decide vreodată să faci acest lucru.
Î: Este o idee bună să investesc în artiști necunoscuți sau mai puțin cunoscuți?
R: Cumpărarea de artă realizată de artiști tineri sau emergenți este asemănătoare cu investiția în startup-uri. Riscul este ridicat, dar și potențialul de profit este mare pentru acel mic procent de artiști care reușesc cu adevărat. Totuși, trebuie să știi că mulți artiști care încep cu promisiuni se răcesc în timp și unii chiar dispar complet din peisajul artistic. Oricât de impresionante ar fi primele lor expoziții, succesul în artă este un proces de lungă durată, iar o carieră artistică are nevoie de mai multe realizări consecutive pentru a se consolida.
Cât despre „investiție”, indiferent de arta pe care alegi să o colecționezi, asigură-te că o cumperi pentru valoarea artistică, nu doar pentru potențialul financiar. Astfel, vei continua să te bucuri de ea și nu vei fi dezamăgit dacă valoarea ei pe piață nu crește așa cum ai sperat.
Î: Ce părere ai despre artiștii care primesc multă atenție, sunt foarte mediatizați sau beneficiază de multă publicitate?
R: Fii precaut. De cele mai multe ori, tendințele, modelele și ceea ce este „fierbinte” azi pot reveni în obscuritate la fel de rapid – fie în câteva săptămâni, luni sau cel mult câțiva ani. Prețurile pot exploda datorită atenției primite, dar de multe ori scad la loc odată ce interesul scade. Nu vrei să fii prins cumpărând exact într-un moment de vârf al pieței.
Pe măsură ce capeți experiență, vei învăța să faci diferența între o tendință temporară, o piață supraîncălzită și artiștii care au șanse reale să devină cunoscuți sau chiar faimoși pe termen lung. Succesul unui artist depinde de durabilitate. Lasă entuziasmul inițial să se calmeze înainte de a cumpăra. În acest fel, vei putea evalua situația mai obiectiv și te vei concentra pe artă care are șanse să reziste în timp.
Î: Cum pot ști dacă prețul cerut pentru o lucrare este corect?
R: În primul rând, întreabă vânzătorul. Întreabă-l cum a stabilit prețul și pe ce criterii se bazează. Așa cum se întâmplă cu orice alt produs, ai dreptul să știi cum și de ce a fost stabilit prețul respectiv. Ai nevoie de fapte, nu de generalizări, nu de jargon artistic complicat sau de prezentări emoționale care nu au legătură cu valoarea financiară. Dacă un vânzător se supără la întrebările despre preț sau ezită să ofere informații, poate că ar fi mai bine să cauți în altă parte.
De asemenea, fă-ți temele și cercetează online. Compară cât se vinde arta similară sau cât s-a vândut deja în galerii, pe site-uri de piață secundară, direct de la artiști și la licitații. Dacă prețurile nu sunt afișate, contactează vânzătorii și află cât cer pentru lucrările respective. Compararea prețurilor și cercetarea pieței este mai ușoară acum decât oricând.
Î: Cum mă pot proteja de a plăti prea mult?
R: Indiferent de tipul de artă pe care vrei să îl cumperi, obține toate informațiile necesare. Vânzătorii ar trebui să ofere detalii precise despre artiști, despre lucrările de artă și, mai ales, despre prețurile de vânzare. Dacă vânzătorii sunt evazivi sau reticenți în a furniza date concrete despre piață, fii precaut. Află cât s-au vândut lucrări similare și în ce condiții – fie în galeria care vinde lucrarea, în alte galerii, la târguri de artă, online sau în alte circumstanțe. În general, cu cât piața pentru un artist este mai extinsă și cu cât sunt mai multe locuri care îi vând lucrările, cu atât mai bine.
Nu doar că ar trebui să verifici prețurile altor lucrări ale aceluiași artist, dar și să compari cât se vând lucrări similare ale altor artiști cu realizări și acreditări comparabile.
Studierea CV-ului unui artist este, de asemenea, importantă. Un CV artistic este similar unui raport anual al unei companii. Printre altele, poți vedea cât de des expune artistul, ce premii sau distincții a primit, ce colecții îi dețin lucrările, în ce articole, interviuri sau publicații a fost prezentat, dacă lucrările sale sunt deținute de muzee etc. Din nou, ai nevoie de informații concrete – nume, date, locuri – și nu de afirmații vagi, cum ar fi „artistul a expus la nivel internațional” sau „artistul are lucrări în colecții din întreaga lume.” Cu cât activitatea unui artist este mai constantă și mai semnificativă, cu atât mai bine. De asemenea, urmărește semne că artistul se află pe o traiectorie ascendentă, cu expoziții din ce în ce mai importante, recunoaștere, vânzări și așa mai departe.
Î: Este o idee bună să cumpăr artă la licitație?
R: Licitațiile sunt un mediu în care cumpărătorul trebuie să fie foarte atent – odată ce ai cumpărat, lucrarea este a ta. Nu există posibilitatea de returnare. Dacă ai de gând să licitezi și să cumperi la licitație, trebuie să fii foarte bine informat despre artist și lucrarea respectivă. De asemenea, trebuie să știi cum să citești și să înțelegi descrierile loturilor, cum să îți stabilești o ofertă maximă, ce întrebări să pui vânzătorului înainte de a licita, când să soliciți imagini suplimentare sau informații, cum să evaluezi starea lucrării, cum să verifici autenticitatea documentelor și certificatelor care însoțesc opera de artă și multe altele.
Multe dintre casele de licitații regionale, naționale și internaționale consacrate au departamente specializate în artă și sunt foarte riguroase în verificarea lucrărilor pe care le scot la vânzare. Însă multe case de licitații mai mici nu dispun de departamente de artă sau de specialiști și nu au capacitatea de a inspecta și evalua fiecare operă de artă pe care o vând. Această responsabilitate revine în totalitate cumpărătorului. Așadar, lasă achizițiile la licitație pentru momentul în care vei avea suficientă experiență.
Î: Este în regulă să spun „Aș vrea să mă mai gândesc”, să fac niște cercetări și apoi să decid?
R: Absolut. De fapt, aceasta este cea mai bună metodă de a cumpăra artă. Cere să ți se rezerve lucrarea pentru câteva zile, analizeaz-o, cercetează artistul, compară prețurile online și așa mai departe. Nu lăsa niciodată pe nimeni să te preseze să cumperi – cumpără doar atunci când ești sigur.
Î: Arta pe care o cumpăr va avea aceeași valoare ca în galerie? Își crește valoarea când galeriile măresc prețurile?
R: Nu neapărat. Prețurile din galerie sunt prețuri de retail. Ca proprietar privat al unei lucrări de artă, nu te poți aștepta să o vinzi la același preț la care o vinde o galerie. În primul rând, galeriile online sau fizice oferă o mulțime de servicii și beneficii pe care vânzătorii privați nu le pot oferi. În al doilea rând, o galerie poate vinde un procent semnificativ din lucrările sale la prețuri mai mici decât cele afișate.
Dacă la un moment dat decizi să vinzi arta pe care ai cumpărat-o, indiferent dacă o vinzi printr-o galerie, o casă de licitații sau un site de piață secundară, va trebui să plătești un comision la vânzare. Valoarea acestui comision depinde de cine se ocupă de vânzare. Exact cum o mașină valorează mai mult la un dealer decât în garajul tău, la fel și o operă de artă valorează mai mult într-o galerie decât pe peretele tău.
Î: Cum ar trebui să îmi îngrijesc operele de artă? Există aspecte de care ar trebui să fiu conștient?
R: În general, evită temperaturile și nivelurile de umiditate extreme și ține toate lucrările de artă departe de lumina directă a soarelui. În ceea ce privește recomandările specifice, întreabă galeria sau artistul care a vândut lucrarea despre instrucțiunile de întreținere.
Curăță sau șterge ușor lucrările de artă doar cu un pămătuf de pene, o lavetă din microfibră sau o cârpă moale și uscată. Nu folosi niciodată solvenți, agenți de curățare sau alte substanțe chimice și nu încerca să repari sau să retușezi daunele pe cont propriu. Dacă o lucrare suferă deteriorări sau apar probleme, contactează un restaurator profesionist de artă pentru a o repara.
Î: Cum rămâne cu asigurarea operelor de artă? Ce ar trebui să știu?
R: Verifică cu compania ta de asigurări. Procedurile pentru asigurarea operelor de artă variază de la o companie la alta. Lucrările mai valoroase ar trebui, în general, să fie enumerate individual în polița de asigurare.
În cazul operelor de artă mai scumpe, multe companii cer evaluări oficiale înainte de a le include în asigurare. Asigură-te că firma ta de asigurări are experiență și cunoștințe despre asigurarea operelor de artă și află mai multe despre procesul lor de despăgubire. Unele companii pot fi foarte dificile când vine vorba de soluționarea și plata daunelor legate de artă.